Så bygger du en modesajt

Om mode är ett ämne som du riktigt brinner för och även är en duktig kommunikatör så har du alla förutsättningar för att lyckas med en modesajt. Hur du kan göra detta ska vi gå igenom, vi kommer visar ett exempel för en modesajt för kläder, men det kan gälla vad som helst.

Börja med att skriva ned alla planer och detaljer, det skall handla om av vad vi vill förmedla och hur vi ska nå ut till våra blivande läsare och förhoppningsvis prenumeranter. Redan innan du bygger din modesajt bör du ha planer på hur du ska marknadsföra den, annars står du där med en sajt som kostar pengar och utan besökare.

Våra första steg

tumblr_m0mpztfmbl1qigxvaNär vi identifierat vad det är vi vill göra och skapat ett namn på vår sajt, behöver vi kolla om domännamnet finns ledigt på nätet. Detta kan vi göra hos ett webbhotell som har en sökfunktion för lediga och upptagna domäner. När vi funnit en ledig domän, till exempel “Moderiktigautstyrslar.se”, så registrerar vi denna och detta gör vi lättast via ett webhotell.

Hos webbhotellet får vi oftast färdiga mallar och verktyg som vi kan skapa vår modesajt på. Vi behöver inte vara proffs för att skapa en webbsida så oroa dig inte för det. Eftersom vi förberett oss väl, så har vi också skapat vår egna logo som vi placerar i vänstra hörnet eller överst på sidan, för att de som sökt sig till vår sida skall se att de kommit rätt på en gång.

Vi behöver även en plan för hur webbsida ska se ut, och för detta kan det vara bra att kika runt lite för att få inspiration till utseende, navigering och design. Därefter är det dags att lägga upp riktigt bra bilder och originaltexter. Kopierad text är definitivt inte bra, då det drar ner sidans placering i resultatlistan hos sökmotorer.

För att bygga en framgångsrik sajt behöver vi läsa på en hel del om sökmotoroptimering eller SEO. Några korta tips som förbättrar en sidans SEO är att skapa länkar till andra sidor såsom Youtube, Facebook och till de företag som gjort de kläder vi skrivit om. Det är även viktigt att du får andra sajter att länka till din, för att visa på hur intressant den är. Detta ger oss pluspoäng vid sökningar och ett bättre utgångsläge för att få in läsare på sidan.

clothesGällande bilder på sajten så behöver dessa både vara av bra kvalitet, samtidigt som bildfilen behöver vara så liten som möjligt. Faktum är att vi vill ha så lite data som besökaren behöver att ladda ned som möjligt, varför det är smart att skapa flera sidor som sammanlänkas med huvudsidan. En enda stor sida kommer ta för lång tid att ladda ner och våra tilltänkta läsare kommer att hoppa vidare till nästa modesajt.

För att lyckas med din modesida behöver du lära dig en del om flera olika områden, planera väl och hålla din projektdeadline. Idéer blir ju snabbt gamla, trots allt. Lycka till!